Evin diğer bölümleri gibi, günlük kişisel bakımımızı yaptığımız, giysilerin ve konut eşyalarının yıkandığı banyolarda da sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıklar mevcuttur. Örneğin,ülkemizde akan su ile yıkanma kültürü olduğu için küvetler fonksiyonel olarak kullanılmamakta ve banyo tadilatı esnasında ilk olarak küvetler kaldırılmakta ve duşakabin sistemleri kullanılmaktadır. Konut projelerinin maliyetlerinde önemli bir paya sahip olan banyo mekanlarının tasarımında kültürel, sosyal ve kullanıcıların alışkanlıklarına yeteri kadar dikkat edilmemesinden dolayı kullanıcılar ikinci bir maliyet ile banyolarını kendilerine uygun olarak tekrar dizayn etmektedir.
Yapılan araştırmalara göre konut sakinlerinin yarıdan fazlasının fayans,klozet,küvet ve lavabolarını görsel ve işlevsel nedenlerden dolayı değiştirmek istediğini, büyük bir bölümünün ısıtma, havalandırma, su ve elektrik tesisatlarından memnun olmadığını ortaya koymuştur.
BANYO TADİLATI NEDEN YAPILIR,
Banyolarda yapılmak istenen değişikliklerin nedenleri genel olarak iki kısımda özetlenebilir;
banyo tadilatı Kullanıcıların Gereksinimlerini Karşılamaması: Banyo dolaplarının yeterli depolama kapasitesine sahip olmaması, konumunun ya da ebatlarının hatalı olması, banyo küvetlerinin çok yer kaplaması nedeniyle kullanım alanını daraltması, klozet ve lavaboların fiziksel özelliklere uygun olmaması, elektrik, havalandırma, ısıtma ve su tesisatının yetersiz oluşu. Zeminden kaynaklanan su yalıtım problemleri.
banyo tadilatı Algısal Gereksinimler: Yer ve duvar döşemelerinin rengi ya da desenleri, iç donatı elemanlarının rengi ve malzeme kalitesi, mekanın sıkıcı bulunması gibi nedenler gösterilebilir.